Kommer 5G att ersätta fiber?

Det korta svaret är: nej, 5G kräver fiber.
5G som lanseras i Sverige och flera Europeiska länder kommer att ge större kapacitet, högre hastigheter och kortare svarstider. Men det är jämfört med 4G. Det finns idag inget snabbare kommunikationssätt än det som sker via optiska fiberkablar, vilka kommunicerar med ljusets hastighet. Detta i jämförelse med 4G och 5G som kommunicerar i luften via radiovågor.

Kvinna med mobil i trafikmiljö under kvällen

Utvecklingen av 5G-nätet innebär att det befintliga mobila nätverket utökas genom att antennerna sätts tätare och genom att 5G-nätet använder sig av teknik som finns redan idag.

Fiberoptik är idag den särklass snabbaste tekniken för överföring av data och har överföringsmässigt inga begränsningar vare sig vilken mängd eller typ av data som skickas.

Konkurrerar 5G och fiber med varandra?

De två anslutningssätten konkurrerar inte med varandra – snarare kompletterar de varandra. I takt med att marknaden har erbjudit allt snabbare trådlösa uppkopplingar desto närmare har även fibern och dess uppkoppling flyttat till marknaden. Ökande datamängd i luften kräver fler antenner nära användarna som är kopplade till fiber.

Varför är fiber säkrare än 5G?

Stokabs fiber är säkert förlagd under mark, i tunnlar och kulvertar och därför hög säkerhet både tillgänglighets- och driftmässigt.

Fiberoptik är idag den särklass snabbaste tekniken för överföring av data och har överföringsmässigt inga begränsningar i hur mycket data, eller vilken typ av data som transporteras via fibern. Fibern gör det också möjligt att skicka data långa sträckor, vilket inte 4G eller 5G klarar av utan antenner och fiber. Trådlös kommunikation kan också lättare störas ut av olika anledningar; fibern har betydligt långt färre störningar.


Talar man om stora datamängder med låg fördröjning och höga säkerhetskrav såsom exempelvis dynamisk trafikstyrning i realtid och självkörande fordon då är fibern oslagbar och nödvändig.

På vissa platser kan 5G vara aktuellt som enda kommunikationslösning. Det kan gälla platser där det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga ut med fiber den sista sträckan eller väldigt centrala platser i städer där antennerna sitter så tätt att det räcker med 5G för de tjänster användaren behöver. Men märk väl att även dessa antenner är anslutna till fiber för att hastigheterna ska vara tillräckliga.

Är fiber framtidssäkert?

Fördelarna med fibernätet är att uppkopplingen är stabil, erbjuder snabbare hastigheter samt för Stokabs del, redan är installerat i Stockholm. En trådlös uppkoppling kan svaja och överföringshastigheten variera – men i en fiberkabel får du hela tiden den hastighet du betalar för.

Fiber är den enda framtidssäkrade kanalen för bredbandsuppkoppling, med i princip obegränsade möjligheter för upp- och nedladdning. Idag är det inte fibern som begränsar hastigheten – det är tekniken som skickar signalerna i den optiska kabeln.

För närvarande forskar KTH och Ericsson på framtidens kvantkommunikation med hjälp av Stokabs befintliga fibernät. Med kvantkryptografi som kommunikationsteknik kommer samhället att kunna använda helt säker datakryptering.

Läs mer om det projektet här: Ny kommunikationsteknik - Stokab