Våra projektledare på plats när staden bygger nytt

När ett nytt exploateringsområde planeras är också Stokab med vid projekteringsbordet eftersom fiber är en lika självklar infrastruktur som el, vatten och avlopp. När sen de fysiska arbetena tar vid växlar kuggarna i Stokabs maskineri över till projektledaren som ska driva processen med fiberförläggningen på byggarbetsplatsen.

Möte med entreprenören för att stämma av status i projektet, att vi har bästa förutsättningarna för kabeldragningen och att vi håller leveransdatum. Ett effektivt och trevligt sätt att ses på plats.

En spindel i nätet! Så beskriver Maria Elthammar sin roll som projektledare på Stokabs produktionsavdelning.

– Det är verkligen ett omväxlande jobb med många kontaktytor i såväl Stockholms stad som med kunder, fastighetsägare och entreprenörer. Entreprenadprojekten är både små och stora, allt ifrån ett par veckor till flera år. Vi är med genom hela resan från grävjobb, kabeldragningar och samförläggningar med andra aktörer fram till att kunden ansluts till vårt fibernät. Vi bevakar alla arbetsinsatser i projektet så att de utförs enligt vår standard och tar hjälp av en extern part för kontroller av exempelvis brunnar, stativ och kabeldragningar.

Processer, rutiner och utbildningar

Med många projekt samtidigt är det viktigt att ha koll på alla arbetsprocesser. Är det något arbetsmoment som kan förbättras ytterligare dokumenteras det i rutinbeskrivningarna.


I varje byggprojekt görs en riskbedömning. Därefter dokumenteras dessa risker i en Arbetsmiljöplan. Vi kräver också att våra upphandlade entreprenörer är utbildade i BAS-P och BAS-U, dvs ”byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering respektive för utförande". Utbildningarna krävs även för de personer på Stokab som är ansvariga för de arbeten som utförs.

Alla projekt måste genomföras med hänsyn till kvalitet, miljö, ekonomi och säkerhet. Vi projektledare behöver därför hålla kunskaperna á jour hela tiden och tar stöd i flera olika utbildningar och kurser, avslutar Maria.