Vi stärker vår förmåga att hantera en krigssituation

Stokab genomförde den 5 mars en krigsledningsövning tillsammans med Stockholms stad. Detta som en del i arbetet med att bygga upp ett fungerande och effektivt totalförsvar vad gäller stadens verksamheter.

30 förvaltningars och bolags krigsledningar övade tillsammans för att utveckla stadens förmåga att hantera en situation med krigsfara eller krig under Stadsö24. Totalt deltog närmare 500 personer tillsammans med observatörer från bland annat Försvarsmakten och polisen. Syftet var att genom en lärande övning höja stadens förmåga att kunna agera under höjd beredskap.

– Stokab har som fibernätsägare en oerhört samhällsviktig roll som behöver upprätthållas och fungera även under en krigssituation eller krig. Även vårt dotterbolag S:t Erik Kommunikation har en mycket betydelsefull roll eftersom de administrerar stadens kommunikationsnät, säger Joakim Larsson, vd för Stokab-koncernen.

De senaste tio åren har omvärldsläget förändrats. Stockholms stad återuppbygger därför sin del av det civila försvaret. En del i detta är förmågan att organisera och hantera stadens verksamheter även i krig vilket prövades under Stadsö24. Övningen syftade bland annat också till att öka förmågan till samverkan inom och mellan stadens verksamheter.

– Internet och fibertillgång är en grundläggande del av samhällets infrastruktur. Fungerar inte den så fungerar inte heller samhället optimalt, säger Stokabs vd Joakim Larsson. Vi bygger robusta fibernät och är ytterst måna om att säkerställa ett fungerande fibernät och en effektiv verksamhet även om en krigssituation skulle uppstå. Stockholm och samhället ska vara i gång även i eventuella orostider och genom löpande övningar stärker vi vår förmåga och kunskap.