Miljötänket ständigt närvarande

Hållbarhet är en central del i Stokabs verksamhet vilket innebär ett kontinuerligt förbättringsarbete där vi genomför olika åtgärder för att minska vår egen klimatpåverkan.

Hand mot elektroniskt kodlås

När Stokabs senaste mobila beredskapsenheter färdigställdes installerade vi samtidigt solceller i enheterna. Solcellerna laddar startbatterierna till motorerna vilket innebär att vi inte behöver ha någon kabelinstallation till enheternas uppställningsplats.

– Här såg vi ett ypperligt tillfälle att kombinera miljötänk med driftsäkerhet och praktisk effektivitet som gör att vi inte blir beroende av eltillförsel, berättar Marcus Örnstedt, chef för Enheten tekniklokaler vid Stokab.

Några av de mobila beredskapsenheterna är fullt inredda och utrustade noder med stativ, rack och kabelhyllor. I kapacitet motsvarar dessa en fullstor områdesnod med drygt sjuttio platser för 96-fibers ODF:er och stativ för kundinplaceringar. Med hjälp av lastbil kan beredskapsnoden placeras vid en stationär nod i händelse av en större skada i noden. Beredskapsnodens reservkraftsaggregat kan leverera el och kyla genom sina motorer.

– Vi har också en miljöanpassad, helt luktfri diesel i våra beredskapsnoders elverk. Denna diesel är tillverkad av kondenserad naturgas och släpper ut 85-90 procent mindre koldioxid jämfört med vanlig diesel. Fördelen med denna miljöanpassade diesel är också att den har en lagringsbeständighet på minst tio år, vilket är längre än vanlig diesel.

Värmeåtervinning i flera av Stokabs noder

En annan miljöinsats är att Stokab arbetar för återanvända värmen i noderna.

– Utrustningen i alla våra noder utvecklar värme och vi behöver få bort värmen från utrymmet, berättar Marcus Örnstedt. Därför har vi i flera nodutrymmen en slags luftvärmepump som transporterar bort värmen från noden till en utomhusdel som värmer upp ett annat utrymme, exempelvis ett parkeringsgarage. En sådan lösning blir en win-win för alla parter och för miljön.
Vi producerar ju värme året runt och ser gärna att andra har möjligheter att ta tillvara på den om det är möjligt. Kan vi hitta en matchning med fastighetsägaren att återvinna värmen på något sätt, till exempel för att värma varmvatten, så gör vi gärna det.

Vi följer elförbrukningen löpande

Ett annat arbete handlar om att hålla elförbrukningen så låg och optimal som möjligt; både ur ett driftsäkerhetsperspektiv men också ur ett miljöperspektiv. Därför följer Stokab varje nods elförbrukning och temperaturer löpande.

– Vi använder våra mätvärden för att hitta energitjuvar, berättar Marcus Örnstedt. En nyservad kylmaskin drar exempelvis mindre el, och håller dessutom längre, vilket också är en del i Stokabs miljö- och resurstänk.

Belastningen på en kylmaskin beror på hur stort nodutrymmet är och vilken värmeutveckling som finns i noden. Marcus berättar att de mätvärden Stokab får in används för att få fram en prioriteringslista för service. Kylmaskinerna får återkommande underhåll men genom de automatiska mätvärdena kan de se om maskinerna behöver en tidigare service.

– För oss är det självklart att hela tiden vara på tå för att få en så effektiv anläggning som möjligt. Vi vill säkerställa att vi gör vårt bästa för såväl miljön som driftsäkerheten. Det tänket är ständigt närvarande hos oss när vi utvecklar eller förbättrar något, avslutar Marcus Örnstedt.